×
Μενού

Buying bearings

Δεν ξέρετε τι ρουλεμάν να αγοράσετε; Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα ρουλεμάν. Επίσης,θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με το ποιο ρουλεμάν είναι κατάλληλο για σας ανάλογα με το πώς κάνετε skate/rollers/bmx/πατίνι κτλ.

1. Ρουλεμάν - γενικές πληροφορίες

Πέρα από το ότι είναι απαραίτητα για να γυρίσει η ρόδα, τα ρουλεμάν επηρεάζουν και κατά πολύ την ταχύτητα και τη γενικότερη αίσθηση που έχετε όταν κάνετε skate/rollers/bmx/πατίνι κτλ.
Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το χώμα, το νερό και την υγρασία ανεξάρτητα από το τι είδους ρουλεμαν έχετε, για να προστατέψετε τα ρουλεμάν σας και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του ρουλεμάν. Το συχνό καθάρισμα και η λίπανση των ρουλεμάν βοηθάνε στο να διαρκούν περισσότερο και στο να έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Δείτε πώς να καθαρίσετε τα ρουλεμάν σας εδώ.

Θα χρειαστείτε επίσης και ένα spacer μεταξύ των ρουλεμάν για να τα προφυλάξετε και για να έχετε μια καθαρή περιστροφή όταν θα σφίξετε τους άξονες. Το μέγεθος του spacer εξαρτάται από το μέγεθος του άξονα.


8mm spacer


6mm spacer

Η ποιότητα των ρουλεμάν εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως:

 • το υλικό κατασκευής
 • την ανοχή ακρίβειας του υλικού κατασκευής (ABEC)
 • τη λίπανση
 • αν είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου (αφαιρούμενος προστατευτικός δακτύλιος)

Ποιο είδος ρουλεμάν είναι το καταλληλότερο για σας:

 • Αν κάνετε skate/bmx/rollers/πατίνι έξω σας συνιστούμε να πάρετε στεγανοποιημένα ρουλεμάν που λιπαίνονται με γράσο, καθώς αυτού του τύπου τα ρουλεμάν χρειάζονται λίγη εώς καθόλου συντήρηση.
 • Αν κάνετε skate/bmx/rollers/πατίνι κυρίως σε εσωτερικό χώρο (πχ. σε skate park/hall), τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρουλεμάν ανοιχτού τύπου που γυρίζουν γρήγορα και καθαρίζονται εύκολα.
 • Αν σας ενδιαφέρουν η ταχύτητα και οι μεγάλες αποστάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρουλεμάν υψηλής ακρίβειας που λιπαίνονται με λάδι. Γυρίζουν πολύ γρήγορα και καθαρίζονται εύκολα αλλά μπορεί να έχουν σχετική μικρή διάρκεια ζωής αν μαζέψουν χώματα και σκόνη.

2. Εγκατάσταση

Συνήθως μπορείτε να πιέσετε το ρουλεμάν με τους αντίχειρές σας και όταν το ρουλεμάν είναι σωστά μονταρισμένο τότε είναι ευθυγραμμισμένο με το κέντρο ρόδας. Αν προεξέχει, τότε δεν έχει μονταριστεί σωστά και θα καταστραφεί μόλις χρησιμοποιηθεί. Αν έχετε ρόδα με μεταλλικό κέντρο τότε μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βάλετε το ρουλεμάν. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήστε ένα ελαστικό σφυρί/ματσόλα ή ένα κομμάτι ξύλου για να το πιέσετε.
Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μεταλλικό σφυρί γιατί θα καταστρέψετε το ρουλεμάν σας και θα χάσετε την εγγύηση.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό για να τοποθετήσετε το ρουλεμάν- απλώς μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε το λιπαντικό που περισσεύει.

3. Λεπτομέρειες

Υλικο

Το υλικό κατασκευής των ρουλεμάν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την ανθεκτικότητά τους.Τα φθηνά ρουλεμάν κατασκευάζονται συνήθως από συμπιεσμένα μεταλλικά φύλλα ή ανθρακούχο χάλυβα και δεν προτείνονται αν ψάχνετε για ρουλεμάν με μεγάλη διάρκεια ζωής.
Τα ρουλεμάν με καλύτερη ποιότητα κατασκευάζονται από κανονικό ατσάλι όπως chrome, τιτάνιο ή ελβετικό ατσάλι.Στα κεραμικά ρουλεμάν (χρησιμοποιούνται στο speed roller skating) οι μπίλιες είναι από βιομηχανικό κεραμικό υλικό (Silicon Nitride). Οι κεραμικές μπίλιες σκουριάζουν σπάνια και είναι πιο ανθεκτικές από τις ατσάλινες.

Η ποιότητα των ρουλεμάν σχετίζεται σημαντικά και με την τιμή τους. Γενικά, αν ψάχνετε ανθεκτικά ρουλεμάν καλής ποιότητας, μπορείτε συνήθως να εμπιστευτείτε τις γνωστές εταιρείες.

ΑκρΙβεια / ABEC

Τα ρουλεμάν αξιολογούνται με βάση την κλίμακα ABEC, η οποία περιγράφει κατά πόσο καλά μεταφράζουν τα ρουλεμάν τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω τους. Οι πιο υψηλές διαβαθμίσεις προσφέρουν καλύτερη ακρίβεια, αποδοτικότητα και καλύτερες δυνατότητες για μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά ΔΕ σημαίνει απαραίτητα ότι θα γυρίζουν πιο γρήγορα. Το ABEC δε σχετίζεται με τους άλλους παράγοντες, όπως την ακρίβεια των spacers και της ρόδας ή το υλικό. Όλα τα ρουλεμάν χάνουν την ακρίβεια τους αφού φθαρούν.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι δε χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες την κλίμακα ABEC (πχ. η Bones) και ότι υπάρχουν και άλλες κλίμακες.Τα αρχικά ABEC αντιστοιχούν στο "Annular Bearing Engineering Committee".

Λιπανση

Τα ρουλεμάν μπορεί να λιπανθούν είτε με λάδι είτε με γράσο. Τα ρουλεμάν σας πρέπει να έχουν πάντα λιπαντικό, αλλιώς θα χάσουν ταχύτητα ή θα μπλοκάρουν εντελώς.

 • Λάδι: Με το λάδι έχετε μεγαλύτερες ταχύτητες γιατί υπάρχει λιγότερη αντίσταση. Ένα λεπτό λάδι δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά χρειάζεται και συχνότερη συντήρηση.
 • Γράσο: Το γράσο είναι πιο ανθεκτικό στο νερό και στις σκόνες από ό,τι είναι το λάδι. Δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση, δημιουργεί όμως περισσότερη αντίσταση, πράγμα που σημαίνει και μειωμένη ταχύτητα.

Προσοχή: Το νερό αφαιρεί τα όλα τα λιπαντικά! Αν βραχούν τα ρουλεμάν, την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσετε, θα κάνουν θόρυβο, θα ζεσταθούν και ίσως και να λιώσουν οπότε θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσετε. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορείτε να “σώσετε” τα ρουλεμάν σας αν δεν τα χρησιμοποιήσετε στο μεταξύ, τα καθαρίσετε και τα λιπάνετε.

Προστατευτικοι δακτυλιοι/στεγανοποιητικοι δακτυλιοι

Για να προστατεύονται τα ρουλεμάν από τη σκόνη, το νερό και τη άμμο/λάσπη συνήθως τοποθετείται σε κάθε πλευρά ένας προστατευτικός ή στεγανοποιητικός δακτύλιος που μπαίνει σε κάθε πλευρά του ρουλεμάν.

 • Ο προστατευτικός δακτύλιος είναι συνήθως μεταλλικός και μπαίνει στην εξωτερική πλευρά και έχει χώρο μεταξύ του εσωτερικού δακτυλίου. Τα ρουλεμάν με προστατευτικούς δακτυλίους έχουν λιγότερη τριβή και γυρίζουν πιο γρήγορα κι έτσι σας δίνουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Από την άλλη, το ρουλεμάν δεν είναι εντελώς προστατευμένο από το νερό και το χώμα.On the other side is the bearing not perfectly protected against water and dirt.
 • Ο στεγανοποιητικός δακτύλιος (απεικονίζεται παρακάτω) είναι φτιαγμένος από καουτσούκ ενισχυμένο με ατσάλι, μπαίνει στην εξωτερική πλευρά και αγγίζει ελαφρά τον εσωτερικό δακτύλιο.


4. Τα standards και η ακρίβεια των ρουλεμάν

Οι βαθμοί ABEC καλύπτουν διάφορες παραμέτρους. Μία από αυτές είναι η στρογγυλότητα του track στον εσωτερικό δακτύλιο. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη μέγιστη στρογγυλότητα.

Τύπος mm Ίντσες
ABEC 1 0.0075mm (0.000295")
ABEC 3 0.0050mm (0.000197")
ABEC 5 0.0035mm (0.000138")
ABEC 7 0.0025mm (0.000098")
ABEC 9 0.0012mm (0.000047")

Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερο είναι το ABEC, τόσο μικρότερη είναι η απόκλιση στα μέρη του ρουλεμάν = μεταφέρεται περισσότερη δύναμη στη ρόδα.

Οι κλίμακα ABEC και η ILQ δε μπορούν να συγκριθούν καθώς η ABEC είναι standard μέτρησης και η ILQ εταιρεία.

Τα ρουλεμάν ABEC αξιολογούνται στην ακρίβεια παραγωγής και όχι στην ανθεκτικότητα ή τη λειτουργία όταν έχουν βάρος. Η Twincam, η κατασκευάστρια των ILQ αξιολογεί την ποιότητα των ρουλεμάν με μία κλίμακα παρόμοια με την κλίμακα ABEC. Ωστόσο, τα ρουλεμάν ILQ έχουν 6 μπίλιες, ενώ τα ABEC έχουν 7.

Τo ILQ δεν έιναι standard αξιολόγησης όπως είναι η κλίμακα ABEC. Οπότε τα ρουλεμάν ILQ είναι ρουλεμάν κατασκευασμένα από επαγγελματίες κατασκευαστές ρουλεμάν inline, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί με βάση κάποια κλίμακα αξιολόγησης και δεν είναι ιδανικά για βιομηχανικά μηχανήματα.

Τα ρουλεμάν της Bones είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για skate και δε μπορούν να συγκριθούν με τις προδιαγραφές ABEC.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε την ορολογία των ρουλεμάν και των δακτύλιων (ο τύπος του ρουλεμάν αναγράφεται συνήθως στο δακτύλιο μαζί με το μέγεθος πχ.: 608ZZ).

Τύπος Επεξήγηση Σημειώσεις

608

Standard ρουλεμάν

22mm εξωτερική διάμετρος
7mm φάρδος
8mm εσωτερική διάμετρος

688
Mini /Micro ρουλεμάν

16mmεξωτερική διάμετρος
5mm φάρδος
8mm εσωτερική διάμετρος

Z
Δακτύλιος, 1 μεταλλικός δακτύλιος

Ανοιχτός στη μία άκρη για εύκολη συντήρηση (πάντα να βάζετε την ανοιχτή πλευρά προς τα μέσα όταν βάζετε το ρουλεμάν στη ρόδα).

ZZ Δακτύλιος, 2 μεταλλικοί δακτύλιοι


The shields are mounted with a small C-ring, which must be removed in order to remove the shield for maintenance.

2RS/
RS/
RZ

Στεγανοποιητικός δακτύλιος, 2 ατσάλινοι δακτύλιοι ενισχυμένοι με καουτσούκ

Οι δακτύλιοι τοποθετούνται με ένα C-ring, το οποίο πρέπει να βγάλετε πριν αφαιρέσετε τους δακτύλιους για να συντηρήσετε το ρουλεμάν.

BRS Στεγανοποιητικός δακτύλιος, 2 ατσάλινοι δακτύλιοι ενισχυμένοι με καουτσούκ

Δακτύλιοι χωρίς C-rings. Με επιπλέον προστασία που εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στο ρουλεμάν.

Παρόμοια προϊόντα

SkatePro