×
Μενού

Καθαρισμός και λίπανση ρουλεμάν

Για να έχετε να είναι τα ρουλεμάν σας όσο πιο αποδοτικά γίνεται, καλό είναι τα καθαρίζετε και να τα λιπαίνετε συχνά. Έτσι τα ρουλεμάν θα διατηρήσουν τη διάρκεια ζωής τους και θα μπορείτε να έχετε τις ταχύτητες που θέλετε.

Σημείωση: Να αποφεύγετε πάντα το νερό και την άμμο

Η διάρκεια ζωής του ρουλεμάν θα μειωθεί σημαντικά αν χρησιμοποιείται/αποθηκεύεται σε υγρό και βρώμικο περιβάλλον.

Πώς να καθαρίσετε και να λιπάνετε τα ρουλεμάν σας στα rollers, το skate και το πατίνι σας

Βημα 1

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε: Καθαριστικό που να διαλύει τα λίπη, ένα αδιάβροχο δοχείο με καπάκι, μία πινέζα ή έναν κόφτη, ένα μικρό βουρτσάκι και λάδι/λιπαντικό.

Αφαιρέστε τα ρουλεμάν από τη ρόδα όπως στο βίντεο παραπάνω. Στο βίντεο, το δείχνουμε πάνω σε rollers αλλά η διαδικασία είναι η ίδια και για τα skateboards και για τα πατίνια.


Αφαιρέστε τις ρόδες και βγάλτε τα τουλεμάν.

ΒΗΜα 2

Καθαρίστε το εξωτερικό των ρουλεμάν με το βουρτσάκι από τις σκόνες και τα χώματα.
Υπάρχουν δύο τύποι ρουλεμάν που μπορείτε να καθαρίσετε και να συντηρήσετε, τα ρουλεμάν ανοιχτού και κλειστού τύπου. Τα ανοιχτού τύπου ρουλεμάν είναι πιο εύκολα στη συντήρηση. Μπορείτε να καθαρίσετε και να συντηρήσετε τα κλειστού τύπου ρουλεμάν αφαιρώντας τον προστατευτικό δακτύλιο.


Καθαρίστε το εξωτερικό των ρουλεμάν.

βημα 3

Αν τα ρουλεμάν σας είναι κλειστού τύπου, μπορείτε να αφαιρέστε τον προστατευτικό δακτύλιο με μία πινέζα.
Κάποια ρουλεμάν κλειστού με μεταλλικούς δακτύλιους έχουν ένα κλιπ (C-clip) που συγκρατεί τον προστατευτικό δακτύλιο. Θα πρέπει να αφαιρέσετε πρώτα το C-clip με την πινέζα, πριν αφαιρέσετε το δακτύλιο.
Μη ξεχάσετε να καθαρίσετε και τους δακτύλιους και τα C-clips αν υπάρχουν.


Αφαιρέστε τους προστατευτικούς δακτύλιους (εδώ δεν έχουν C-clip) με μία πινέζα ή έναν κόφτη.

bhma 4

Τοποθετήσετε τα ρουλεμάν στο δοχείο με το καθαριστικό, κλείστε το καπάκι και ανακινήστε για μερικά λεπτά για να καθαρίσουν τα ρουλεμάν.


Πρώτα, καθαρίστε τα ρουλεμάν με ένα βουρτσάκι και μετά με το καθαριστικό.

ΒΗΜΑ 5

Βγάλτε τα ρουλεμάν από το δοχείο και αφαιρέστε ό,τι καθαριστικό έμεινε γυρνώντας τα ρουλεμάν ή με ένα κομπρεσέρ αέρος, αν έχετε. Τοποθετήστε τα καθαρά πλέον ρουλεμάν πάνω σε ένα καθαρό πανί ή σε χαρτί κουζίνας.


Βγάλτε τα ρουλεμάν από το δοχείο με το καθαριστικό.

βημα 6

Ελέγξτε αν το καθάρισμα ήταν αποτελεσματικό. Κρατήστε το ρουλεμάν και γυρίστε το ελαφρώς. Αν το ρουλεμάν δε γυρίζει ελεύθερα και/ή ακούτε κάποιο θόρυβο, τότε σημαίνει ότι δεν έχει καθαριστεί καλά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία. Αδειάστε το δοχείο από το παλιό καθαριστικό και γεμίστε το με καινούριο. Αν τα ρουλεμάν είναι πολύ βρώμικα, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία 2 με 3 φορές.


Γυρίστε το ρουλεμάν όπως φαίνεται στη φωτογραφία για να δείτε αν έχει καθαρίσει.

βημα 7

Τοποθετήστε τα ρουλεμάν πίσω στο πανί ή στο χαρτί κουζίνας για να τα λιπάνετε. Χρησιμοποιήστε 1 με 2 σταγόνες λαδιού (όχι παραπάνω γιατί θα προσελκύσει σκόνη) ή 3 χιλιοστά λιπαντικού. Γυρίστε τα ρουλεμάν για να σιγουρευτείτε ότι το λάδι / λιπαντικό έχει πάει σε όλο το ρουλεμάν (μπορείτε να βάλετε τα ρουλεμάν σε ένα τρυπάνι και να τα γυρίσετε).


Ρίξτε προσεκτικά 1-2 σταγόνες λαδιού πάνω στο ρουλεμάν.

Βημα 8

Τέλος τοποθετήστε πάλι τους δακτύλιους, αν υπάρχουν, και βάλτε τα ρουλεμάν πίσω στις ρόδες.


Τοποθετήστε τους δακτύλιους στα καθαρά και λιπασένα ρουλεμάν και έπειτα βάλτε τα πίσω στις ρόδες.

Μετά τον καθαρισμό και τη λίπανση

Αφού καθαρίσετε και λιπάνετε τα ρουλεμάν ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικά χιλιόμετρα μέχρι να διαμοιραστεί ομοιόρφα το λιπαντικό / λάδι και επομένως μέχρι τα ρουλεμάν να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Παρόμοια προϊόντα

SkatePro
Πολιτική απορρήτου Cookies Όροι και προϋποθέσεις