×
Μενού

BMX

ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ποδήλατα ΒΜΧ

Το BMX είναι είδος ποδηλάτου, εμπνευσμένο από το motocross. Έχει αλλάξει πολλές φορές από τότε που πρωτοεμφανίστηκε αλλά παρά τις διάφορες αλλαγές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως ο ογκώδης σκελετός από ατσάλι ή αλουμίνιο και τα φαρδιά λάστιχα, παραμένουν ίδια..

Βρείτε εδώ όλα τα διαφορετικά είδη BMX

Το υλικό κατασκευής και το μέγεθος στο ποδήλατο BMX εξαρτάται από τη χρήση. Μπορούμε να διαχωρίσουμε τα ΒΜΧ σε δύο βασικές κατηγορίες: τα αγωνιστικά ΒΜΧ και τα freestyle. Επίσης, εμφανίστηκαν μια νέα σειρά BMX, το Mini BMX. Οι διαφορετικές παραλλαγές mini και freestyle ΒΜΧ είναι σχεδιασμένες για stunts στο δρόμο και για το skatepark, όχι για αγωνίσματα. Το συμβατικό ΒΜΧ ποδήλατο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ενώ το Mini είναι σχετικά νέος τύπος BMX, απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες και πολλοί το θεωρούν ήδη συλλεκτικό.

Ποδήλατα BMX αγωνιστικά και freestyle

To αγωνιστικό BMX είναι ένα ατομικό ανταγωνιστικό άθλημα πίστας εμπνευσμένο από το motocross. Γενικά, το ΒΜΧ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και έτσι είναι οικογενειακό άθλημα.

Τα αγωνιστικά ΒΜΧ έχει συνήθως σκελετό από αλουμίνιο και ρόδες 20".

Υπάρχουν ποδήλατα BMX freestyle για διαφορετικές κατηγορίες όπως Street, Trails και Flatland. Οι σκελετοί αυτών των ποδηλάτων μπορεί να διαφέρουν στην ποιότητα και τον τύπο του ατσαλιού. Πολλά ποδήλατα ΒΜΧ έχουν σκελετό από chromoly σε συνδυασμό με ατσάλι hi-ten. Ακόμα κι αν το chromoly δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο το αλουμίνιο, είναι εξαιρετικά γερό και ανθεκτικό και είναι γενικά ένα πολύ καλό υλικό κατασκευής για σκελετούς ΒΜΧ. Το μέγεθος της ρόδας κινείται μεταξύ 16" και 20". Οι ρόδες από 16" μέχρι 18" είναι κυρίως για παιδιά, ενώ οι 20" είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τους περισσότερους riders.

Η εξέλιξη του BMX

Η ιστορία του BMX ξεκίνησε στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Το 1971, προβλήθηκε για πρώτη φορά η ταινία “On any Sunday”, ένα ντοκυμαντέρ για μηχανές. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία και πολλοί θεωρούν ότι εκείνη ήταν η στιγμή που ξεκίνησε το ΒΜΧ. Εμπνευσμένα από το ντοκυμαντέρ και το motocross, πολλά παιδιά άρχισαν να κάνουν ποδήλατο σε dirt tracks. Έτσι στα μέσα του ‘70 άρχισαν να κατασκευάζονται τα πρώτα ΒΜΧ - γερά, ανθεκτικά ποδήλατα σχεδιασμένα για off-road. Εκείνη την εποχή, ξεκίνησε και το freestyle BMX - μια κατηγορία ΒΜΧ όπου τα κόλπα και οι τεχνική είναι πιο σημαντικά από την ταχύτητα. Από τότε ιδρύθηκε η Αμερικάνικη Ποδηλατική Ομοσπονδία και το 1982, διεξήχθη το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα BMX.

SkatePro
Πολιτική απορρήτου Cookies Όροι και προϋποθέσεις