×
Μενού

Οδηγός αγοράς για πατίνια με 4 ρόδες

Τα πατίνια με 4 ρόδες είναι σχεδιασμένα για βόλτες, disco ή χορό. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα κατάλληλα πατίνια για σας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε το πρώτο σας ζευγάρι πατίνια.

Αν θέλετε ένα ζευγάρι κλασικά πατίνια, τότε τα πατίνια με 4 ρόδες είναι η κατάλληλη επιλογή για σας. Έχουν φαρδιούς άξονες που σας δίνουν μεγάλη σταθερότητα και είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες - για παιδιά και για μεγάλους.

Τα πατίνια με 4 ρόδες θεωρούνται συνήθως τα κλασικά πατίνια, επειδή ήταν τα πρώτα πατίνια που εμφανίστηκαν στην αγορά. Πολλοί τα επιλέγουν επειδή τους παραπέμπουν συχνά στην παιδική τους ηλικία και στα "παλιά, καλά χρόνια". Επίσης, έχουν πολύ στυλ χάρις στο retro look τους.

Κάποια πατίνια με 4 ρόδες είναι ιδανικά για μετακινήσεις και μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ άλλα είναι περισσότερο κατάλληλα για χορό και disco.

Ρόδες

Τα πατίνια με 4 ρόδες έχουν - προφανώς- 4 ρόδες, σε δύο ζεύγη πράγμα που τα κάνει πολύ σταθερά. Αν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε πατίνια με 4 ρόδες, πρέπει να δείτε αν θέλετε σκληρές ή μαλακές ρόδες.

Η σκληρότητα της ρόδας διευκρινίζεται από την κλίμακα durometer που πάει από το 0 στο 100A .

  • Οι σκληρές ρόδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά έχουν λιγότερο κράτημα και δεν απορροφούν τόσο καλά τους κραδασμούς.
  • Οι μαλακές ρόδες έχουν περισσότερο κράτημα και απορροφούν τους κραδασμούς, αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ρουλεμάν

Για να έχετε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, είναι σημαντικό να συντηρείτε σωστά τα ρουλεμάν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

Να αποφεύγετε όσο περισσότερο γίνεται το νερό και την υγρασία.

Να αποφεύγετε την άμμο και το χώμα/λάσπη.

Συνήθως δε χρειάζεται να δώσετε τόση σημασία στα ρουλεμάν όταν αγοράζετε πατίνια με 4 ρόδες καθώς σπάνια θα φτάσετε σε ταχύτητες τόσο υψηλές ώστε να επηρεάζουν τo ABEC που θα πρέπει να έχουν τα ρουλεμάν.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ρουλεμάν, μπορείτε να διαβάσετε τον “Οδηγό αγοράς ρουλεμάν”.

Σκληρή μπότα vs μαλακή μπότα

Τα πατίνια με 4 ρόδες διατίθενται με σκληρές μπότες ή μαλακές μπότες.

  • Οι σκληρές μπότες είναι ιδανικές για fitness και μεγαλύτερες αποστάσεις επειδή προσφέρουν πολύ καλή σταθερότητα και υποστήριξη. Ένα άλλο τους προτέρημα είναι ότι το liner τους, το εσωτερικό της μπότας μπορεί να αντικατασταθεί αν φθαρεί.
  • Οι μαλακές μπότες είναι η κατάλληλη επιλογή αν θέλετε ευκίνητα πατίνια για χορό ή disco. Επίσης, αερίζονται καλύτερα και ζυγίζουν λιγότερο.

Μέγεθος

  • Διαβάζετε πάντα τον οδηγό μεγεθών που βρίσκεται στη σελίδα του προϊόντος.
  • Γενικός κανόνας: Επιλέξτε περίπου ένα νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό σας - εκτός κι αν αναφέρει κάτι άλλο ο οδηγός μεγεθών.

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να επιλέξετε το σωστό μέγεθος. Το σημαντικό είναι η εφαρμογή τους να είναι καλή χωρίς να είναι πολύ στενά ή πολύ χαλαρά. Για κάποιους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουν το ίδιο νούμερο με το κανονικό τους ενώ για άλλους η ιδανική εφαρμογή μπορεί να είναι δύο νούμερα μεγαλύτερη από το κανονικό τους. Αν αγοράζετε πατίνια για πρώτη φορά, συνιστούμε να επιλέξετε ένα νούμερο μεγαλύτερο. Μη ξεχάσετε όμως να διαβάσετε τον οδηγό μεγεθών καθώς μπορεί για παράδειγμα, το μοντέλο που σας ενδιαφέρει να είναι μικρό και να χρειαστεί να πάρετε δύο νούμερα μεγαλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δοκιμάσετε τα πατίνια στο σπίτι. Τα δαχτυλά σας δεν πρέπει να ακουμπάνε τη μύτη της, καθώς αυτό σημαίνει ότι τα πατίνια είναι πολύ μικρά.

Trucks και plates

Τα πατίνια με 4 ρόδες έχουν trucks και ένα plate από κάτω. Τα περισσότερα plates είναι από νάιλον για να είναι ελαφριά ενώ τα trucks είναι από αλουμίνιο κι έτσι είναι ανθεκτικά αν και προσφέρουν βάρος στο πατίνι.

Επίσης, τα πατίνια με 4 ρόδες έχουν μαξιλαράκια - cushions από κάτω, τα οποία καθορίζουν πόσο ευκίνητα είναι τα πατίνια σας και που μπορείτε να τα αλλάξετε.

  • Όσο πιο μαλακά είναι τα cushions, τόσο πιο ευκίνητα είναι τα πατίνια.
  • Όσο πιο σκληρά είναι τα cushions, τόσο πιο σταθερά είναι τα πατίνια.

Στοπ

Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα πατίνια με 4 ρόδες μοναδικά, είναι το στοπ που έχουν στο μπροστινό μέρος. Το στοπ χρησιμεύει στο να ξεκινήσετε, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φρένο.

Το στοπ αλλάζει αν χρειαστεί. Μη ξεχάσετε να το αλλάξετε πριν φθαρεί εντελώς, αλλιώς θα είναι πολύ δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να το βγάλετε.

Προστατευτικά

Συνιστούμε πάντα να χρησιμοποιείτε πιστοποιημένο προστατευτικό εξοπλισμό. Γι' αυτό ακριβώς, στη SkatePro θα βρείτε μόνο προστατευτικά που είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες EN 1078.

Συνιστούμε να φοράτε τουλάχιστον κράνος skate που προστατεύει και το πίσω μέρος του κεφαλιού σας και επικαρπίδες επειδή συνήθως χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να προστατευτούμε όταν πέφτουμε. Ωστόσο,το να φοράτε όλα τα προστατευτικά (κράνος, επικαρπίδες, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες) σας δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Έτσι, θα είστε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και θα εξελιχθείτε πιο γρήγορα.

Δείτε τις πολλές επιλογές μας σε πατίνια με 4 ρόδες

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες συμβουλές. Η όομάδα εξυπηρέτησης πελατών είναι πάντα εδώ για να σας βοηθήσει :-)

Παρόμοια προϊόντα

SkatePro